Afbouwmaterialen

Afbouwmaterialen

Afbouwmaterialen worden in alle bouwsectoren toegepast. Een groot aantal factoren bepaalt welk afbouwmateriaal geschikt is voor een bepaalde toepassing. Voorbeelden zijn de gewenste oppervlaktestructuur en oppervlakte-eigenschappen, de gewenste dikte, het eigen gewicht en thermische eigenschappen. Ook mogelijkheden tot het opnemen van voorzieningen, elektrische geleidbaarheid, de vorm van de ondergrond en duurzaamheid spelen een rol bij de keuze voor een materiaal.

De volgende productgroepen worden tot de afbouwmaterialen gerekend:

  • Buitenwandafwerking
  • Binnenwandafwerking
  • Vloerafwerking
  • Plafondafwerking
  • Dakafwerking

Sterkte-eigenschappen

Afbouwmaterialen zijn niet-dragend, de belastingen worden overgedragen op de aanwezige draagconstructie. De krachten waaraan afbouwmaterialen weerstand moeten bieden zijn statische en dynamische belastingen, slijtvastheid, hardheid, krasvastheid, stroefheid, indrukweerstand en hechting.

Bouwfysische eigenschappen

 Voor de diverse afbouwmaterialen zijn de volgende bouwfysische eigenschappen van belang: brandbaarheid, brandvoortplanting, rookontwikkeling, waterdichtheid, diffusie, vochtopname, bestandheid, uitzetting, thermische isolatie, geluidisolatie, contactgeluidisolatie, geluidsabsorptie, duurzaamheid en elektriciteit.